text3406

Visos naujienos – pasirinkite laikotarpį:

image3004

Raseinių rajono vietos veiklos grupė „Raseinių krašto bendrija. Vytauto Didžiojo g. 1, 60149 Raseiniai. Kodas 300047565, mob. +370 615 29 225. El. p. vvgraseiniai@gmail.com

Vienas rajono istorikas yra pasakęs: „Ariogališkiai, esate skolingi kunigaikščiui Vyteniui…“. Šią skolą grąžiname. Visuomeninė organizacija „Ariogalos santara“ parengė tęstinį projektą „Istorinės atminties parkas 2024“.
Ant aukšto Dubysos kranto, Maironio ir Vytenio gatvės sandūroje iškils paminklas Gedimino broliui, LDK kunigaikščiui Vyteniui. Istorikai pripažįsta, kad šiai asmenybei skiriama per mažai dėmesio. Mano žiniomis Lietuvoje yra tik du paminklai skirti Vyteniui. Kunigaikščio valdymo metai buvo 1295-1316. Jis buvo puikus karo vadas ir diplomatas. Vykdė tautišką politiką, gynė žemaičius, kariavo su vokiečiais, išplėtė valstybės sienas, sudarė sąjungą su Rygos miestu taip atverdamas kelią Lietuvos prekybai. Savo įpėdiniui broliui, LDK kunigaikščiui Gediminui, jis paliko didelę valstybę su aiškiai nustatyta politikos linija. Vytenis yra kildinamas iš Ariogalos, todėl taip svarbu mūsų miestui pagerbti šią istorinę asmenybę.
Projektas bus baigtas spalio mėn., o jo atidarymą siejame su Lietuvos kariuomenės diena lapkričio 23-ąja.
AČIŪ: LR Krašto apsaugos ministerijai ir Raseinių r. savivaldybei už finansavimą, architektui Armandui Mockui, Ariogalos miesto seniūnui Sauliui Buividui už palaikymą, skulptoriui Raimundui Dzimidavičiui už paminklo projektą, kūrybinį procesą ir jo įgyvendinimą, už paramą UAB „Autolera“ ir jos vadovui Ramūnui Paulauskui, UAB „Ariogalos statybinės konstrukcijos“ ir vadovui Alfredui Masaičiui.

Pirmininkė Marytė Kvietkuvienė