text3406

Visos naujienos – pasirinkite laikotarpį:

image3004

Raseinių rajono vietos veiklos grupė „Raseinių krašto bendrija. Vytauto Didžiojo g. 1, 60149 Raseiniai. Kodas 300047565, mob. +370 615 29 225. El. p. vvgraseiniai@gmail.com

Kaimų bendruomenė „Berteškiai“ kartu su trimis partneriais: Gėluvos kaimo bendruomene, Kaulakių kaimo bendruomene, kaimų bendruomene „Steponkaimis“ įgyvendina projektą „KPP programos priemonių galimybių ir gerosios patirties sklaida“ finansuojamą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Techninė pagalba“ veiklos sritį „Lietuvos kaimo tinklas“. Rugpjūčio 27 d. buvo suorganizuotas išvažiuojamasis seminaras „Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos įgyvendintų projektų geroji patirtis“ Mažeikių rajone. Pirmiausia susipažinome su biudžetinės įstaigos Mažeikių rajono Renavo dvaro sodyba įgyvendintu projektu „Kultūros paveldo objekto Renavo dvaro sodo rūsio remonto darbai, pritaikant šikšnosparnių žiemojimui ir edukacinei veiklai“. Renavo dvaro sodybos kompleksas ir jį supantis parkas ant Varduvos upės kranto – vienas įdomiausių ir geriausiai išlikusių dvaro ansamblių Žemaitijoje. Įstaigos direktorė Renata Vindašienė papasakojo, kad buvo įgyvendinti projekto tikslai – suremontuoti sodo rūsio stogą, atstatyti jo fasado trūkstamas architektūrines detales, įrengti tinkamą ventiliaciją, užsandarinti atviras angas, viduje pritaikyti erdvę šikšnosparnių žiemojimui ir edukacijoms. Projekto „Mažeikių rajono Renavo dvaro sodybos infrastruktūros tvarkymas, atveriant naujas erdves dvaro kraštovaizdžio pažinimui“ metu buvo įrengtas naujas pėsčiųjų takas, suoliukai, šiukšliadėžės, informaciniai stendai, atliktas esamo pėsčiųjų tiltelio ir akmeninių laiptų turėklų kapitalinis remontas. Sedos malūne paragavę pusmarškonės košės, kuri yra pripažinta tautinio paveldo produktu, aplankėme Mažeikių rajono Sedos Vytauto Mačernio gimnaziją, kurioje projekto „Mažeikių rajono Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos sporto aikštelės statyba“ dėka buvo sutvarkytas sporto aikštynas, įrengti patogūs lauko treniruokliai.
Ekologinis Arno Piilberg ūkis yra Urvikių kaime, ūkio savininkai turi apie 50,00 ha žemės. Ūkis specializuojasi ekologiškų braškių, aviečių, aronijų, obuolių ir kitų gėrybių auginimo srityje. Pagrindines pajamas ūkis gauna realizuodamas užaugintas uogas ir vaisius, spaudžia sultis. Plėtojant ekologinę uogininkystę projekto „Arno Piilberg ūkio modernizavimas“ metu buvo įsigyta perdirbimo įranga, produkcijos saugojimo, sandėliavimo patalpos. Šeimininkai Edita ir Arno labai nuoširdžiai pasidalino patirtimi, kaip sekasi prižiūrėti vaismedžius, uogynus, parodė didelį šiltnamį, sodą. Šie darbštūs žmonės yra pavyzdys visiems, kad atkakliai dirbant galima daug pasiekti. Edita ir Arno yra konkurso „Metų ūkis“ nugalėtojai, Lietuvos kaimo tinklo konkurso „Ateities kaimo kūrėjų apdovanojimai 2023“ II vietos laimėtojai.
Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Jolanta Gintalienė labai įdomiai pristatė Mažeikių miestą, supažindino su įžymiausiais jo istorijos faktais, pakvietė dažniau aplankyti Mažeikių kraštą ir jo lankytinus objektus.
Labai ačiū Šiaurės vakarų Lietuvos vietos veiklos grupės pirmininkei Loretai Rubežienei ir viešųjų ryšių specialistei Donatai Skorodumovai už puikiai parengtą ir suorganizuotą gerosios patirties programą. Donatai taip pat labai dėkojame, kad mus lydėjo visą dieną, o visiems aplankytų projektų atstovams esame dėkingi už išsamius, profesionalius projektų pristatymus, visur atsispindėjo tai, kad šie žmonės labai myli savo darbą ir didžiuojasi savo kraštu. Dauguma projekto dalyvių Mažeikių krašte lankėsi pirmą kartą, todėl patirti įspūdžiai dar didesni, labiau įsimintini.

Kaimų bendruomenės „Berteškiai“ informacija