text3406

Visos naujienos – pasirinkite laikotarpį:

image3004

Raseinių rajono vietos veiklos grupė „Raseinių krašto bendrija. Vytauto Didžiojo g. 1, 60149 Raseiniai. Kodas 300047565, mob. +370 615 29 225. El. p. vvgraseiniai@gmail.com

Kiekvieno žmogaus širdyje ir sieloje visam gyvenimui išlieka šilti jausmai Tėviškei. Išlieka gražūs vaikystės, jaunystės, pirmos darbovietės prisiminimai, kurie dažnai sugrįžta ir neleidžia pamiršti gimtinės, tėviškės, skatina aplankyti mielą širdžiai kampelį.
Rugpjūčio 3 dieną į Akstinų kaimo bendruomenės kiemelį rinkosi kraštiečiai, susiję su Bogušių, Bogušiukų, Pagojų, Kiaulininkų, Obelkalnio,Tverijoniškės, Vitkiškės, Liūlių, Skudžiūnų, Gūriškės, Nagių,Vainorių, Vainoriukų, Kyviškės ir Akstinų kaimais. Vieni čia gimė, augo, gyveno, mokėsi, o kiti dirbo, jaučia sąsają su šiuo kraštu. Atvyko į kraštiečių šventę „Atsigerkim atminties šuliny“, skirtą Lietuvos Dainų šventės 100- mečiui paminėti.
Atvyko svečiai: Raseinių rajono savivaldybės mero pavaduotojas, Raseinių rajono bendruomenių sąjungos ir Gėluvos kaimo bendruomenės pirmininkas Jonas Vazgys, Pagojukų seniūnijos seniūnė Gitana Rašimienė, profesorius Alfonsas Vaišvila, Žaiginio bendruomenės „Bitupis” pirmininkas Arūnas Birvinskas, kurie tarė sveikinimo žodžius, padėkos žodžius bendruomenei.
Renginio metu pristatėme stendą „Lietuvos Dainų šventei -100“, kuriame patalpinome Dainų šventės istoriją, nuotraukas.
Veikė amatininkų mugė, kurioje savo nėrimo, mezgimo, aplikacijos rankdarbius pristatė Akstinų, Kaulakių kaimo bendruomenės nariai, Aušra Petrauskienė, Eugenija Petrauskienė, Aldona Krivickienė.
Vyko kulinarinio paveldo – ūkininkų pagamintų produktų (sūrių) degustacija, pardavimas. Kvepėjo sūriai ir mėtomis, ir kmynais, ir…, ir kepti , ir rūkyti. Dėkingi Aidai ir Arūnui Birvinskams , Saulei Stoškienei.
Šventės svečiai galėjo pasmaguriauti jaunojo ūkininko Kęstučio Čiapo Akstinų medumi, ne tik pasivaišinti, bet ir lauktuvių parvežti.
Tęsiant ankstesnių švenčių tradicijas, surengėme sportines rungtis. Kraštiečiai, jaunimas varžėsi baudų, tritaškių metimo, netradicinėse rungtyse. Nugalėtojai apdovanoti taurėmis, medaliais.
Kraštiečių vis daugėjo, kiemelis šnibždėjo nuo kraštiečių pasiilgusio pasišnekučiavimo. Susirinko gausus būrys, tariame nuoširdų ačiū. Apie gyvenimą mūsų krašte, nutikusias įdomias istorijas, susietas su šiuo kampeliu, papasakojo mokytojos Zofijos Dapkienės dukra Audronė, a.a. mokytojos Jadvygos Daktarienės sūnus Virginijus Daktaras. Kraštiečius sveikino, mintimis pasidalino profesorius Alfonsas Vaišvila, Jaroslavas Banevičius, Albinas Renusas.
Tegul skamba lietuviška daina! Kaimas gyvas, kol jame skamba daina!
Ir „pynėme dainų ir šokių pynę”. Jaunimo „Draugų grupė“ dovanojo šokį. Nuostabias dainas dovanojo Raseinių kultūros centro Kaulakiuose moterų ansamblis „Septima”, vadovas Valdas Paulauskas. Į bendrą dainą susirinkusiuosius kvietė Šilalės kultūros centro Bijotaičių laisvalaikio salės kaimo kapela „Bijotaičiai“, vadovė Kristina Mizgirienė. Savo prosenelių žemėje dainavo Domantas Valinčius.
Jaunimas ir suaugusieji aktyviai įsijungė į bendrą dainą, šokį. Šventę vainikavo bendra daina „Mūsų dienos kaip šventė“. Labiausiai pasižymėjusius kraštiečius, kaimų gyventojus, bendruomenės narius apdovanojome padėkomis, suvenyrais.
Projektą – kraštiečių šventę „Atsigerkim atminties šuliny“, skirtą Lietuvos Dainų šventės šimtajam jubiliejui paminėti, finansavo: Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerija, Raseinių rajono savivaldybė. Už batutą vaikams tariame ačiū Aušrai ir Artūrui Kaminskams, Vilmantui ir Kristinai Baltrušaičiams, Jūratei ir Ernestui Rozenbergams. Už įgarsinimo paslaugą dėkojame Raseinių rajono kultūros centrui, už pietus, kavą – UAB „SIGLIVITA“.
Dėkojame visiems , kurie savo darbu prisidėjo prie šventės organizavimo.
Tikiuosi, kad dažniau matysime kraštiečių veidus, sugrįžtančius į gimtą kraštą. Jūs visi laukiami! Nuo tos kryžkelės ir prasideda visi tolimi keliai…, bet ir toli būdami Jūs visada jaučiate, kaip šaukia Gimtoji žemė, laukia ir ilgisi…
Zita Baltrušaitienė