text3406

Visos naujienos – pasirinkite laikotarpį:

image3004

Raseinių rajono vietos veiklos grupė „Raseinių krašto bendrija. Vytauto Didžiojo g. 1, 60149 Raseiniai. Kodas 300047565, mob. +370 615 29 225. El. p. vvgraseiniai@gmail.com

Šiais metais Ilgižių krašto kaimų bendruomenė „Santaka“ dalyvavo Žemės ūkio ministerijos Nacionalinės paramos teikimo 2023 metais kaimo bendruomenių veiklai konkurse ir gavo finansavimą tradiciniam bendruomeniškumo renginių projektui „Ilgižiams -455“. Ankstų birželio 3 rytą kaimo bendruomenės nariai kaip gausi šeima susibėgo į vieną būrį, kad spėtų pasiruošti ir pasipuošti šventei. O kai didelis būrys savanorių padėjėjų kimba į darbus viskas įmanoma. Vidurdienį į Ilgižių kaimą sugužėjo gausus būrys ilgižiškių, aplinkinių kaimų gyventojų, svečių ir kraštiečių iš visos Lietuvos. Kaip kunigaikštis Gediminas laiškuose paminėjo Vilnių prieš 700 metų Ilgižiai istoriniuose šaltiniuose paminėti 1568 metais gegužės 12 d. Žygimanto Augusto Lietuvos Metrikos 51-oje užrašymo knygoje.Su Ilgižių krašto istorija supažindino Raseinių rajono garbės pilietė, Raseinių kraštotyros muziejaus muziejininkė, mokytoja Marijona Birutė Navakauskienė. Šventės dalyviai bei svečiai prie kavos ar arbatos puodelio galėjo parašyti linkėjimus kaimui ant ąžuolo lapo ir pakabinti ant simbolinio medžio šakos. Ant prekystalių visą popietę vyko vietos gaminių ir dirbinių paroda-pardavimas. Buvo galima įsigyti įvairių gaminių. Ilgižių vaikų dienos centro vaikai prekiavo pagamintais atšvaitais, kad visi būtų saugūs kelyje. Steponkaimio vaikų dienos centro vaikai siūlė įsigyti padarytų kvepiančių, spalvotų muilo gaminių. Kad nesirgtume Betygalos bendruomenės narės ragino nusipirkti pačių surinktos ir išdžiovintos kvapnių žolelių arbatos. O prie arbatos labai tiko Vidos Girdžiuvienės kepti baravykai. Neįmanoma nepasidžiaugti Alberto Vaičiulio įvairaus dydžio pintais krepšeliais, o Viktorijos Lušienės megzti minkšti žaislai taip ir traukė mažųjų šventė dalyvių dėmesį. Puikavosi gyventojų parodos „Mano kolekcija“, ten buvo Sigito Bieliūno surinkti fotoaparatai, Gitanos Lušienės karvyčių kolekcija. Mažieji šventės dalyviai džiaugėsi galėdami šokinėti ant batuto. Šventės metu dainavo sesės Aistė ir Gustė Vaičekauskaitės, Alberto Ramanausko ir Danguolės Barauskienės duetas, Kelmės rajono Kražių M.K. Sarbiejaus moterų vokalinis ansamblis. Popietė užsibaigė nuotaikingu Deivido Basčio koncertu.
Nuoširdžiai dėkojame pagrindiniam šventės rėmėjui – Žemės ūkio ministerijai, Raseinių rajono savivaldybės administracijai, Raseinių rajono kultūros centrui, kooperatinei bendrovei „Raseinių prekyba“. Šventė padėjo skatinti bendruomenės solidarumą, bendruomeniškumą, vietos tradicijų puoselėjimą, turiningą laisvalaikio praleidimą. Renginyje dalyvavo per 300 ne tik kaimo bendruomenės, bet ir aplinkinių kaimų gyventojų bei svečių iš visos Lietuvos. Ačiū visiems, negailėjusiems savo laiko ir pastangų bei įvairiomis formomis bent maža dalimi prisidėjusiems prie šios šventės idėjų išpildymo. Žmonių padėkos žodžiai ir šypsenos atperka visas negandas ir sunkumus, todėl dar kartą dėkojame visiems susirinkusiems. Tik toks gražus būrys kaimynų ir svečių stumia pirmyn ir kviečia ieškoti naujų idėjų.

Ilgižių krašto kaimų bendruomenė „Santaka“ informacija