text3406

Visos naujienos – pasirinkite laikotarpį:

image3004

Raseinių rajono vietos veiklos grupė „Raseinių krašto bendrija. Vytauto Didžiojo g. 1, 60149 Raseiniai. Kodas 300047565, mob. +370 615 29 225. El. p. vvgraseiniai@gmail.com

Vis nusistebime, perskaitydami skelbimus, koks intensyvus kultūrinis gyvenimas Lietuvoje, kiek švenčių regionuose , kokie būriai žmonių susirenka į koncertus. Meniniams kolektyvams, mėgėjų ir ne tik – didžiausios galimybės plačiai pristatyti savo atliekamus kūrinius, ugdytis sceninį meistriškumą. Nebe problema atokiausiuose rajonuose gyvenantiems gėrėtis ir tikrų profesionalų menu. Šitą srautą pažadino vis aktyvėjanti bendruomenių veikla. Juk vien mūsų rajone daugelis jau pažymėjo 20 ar 15 metų gyvavimo sukaktis. Sustiprėjusi šeimininkiškumo, bendrystės atveriamų galimybių jausena, mokymasis vieniems iš kitų, sveika konkurencija yra tie svarbieji postūmiai, skatinantys imtis vis platesnės veiklos, turtinančios ir gražinančios kasdienybę. Pagaliau ir atsirandančios finansinės galimybės, kai valstybinės institucijos skatina ir remia veiklą regionuose.
Intensyvėjančio kultūrinio gyvenimo impulsai – bendruomenių parengiami projektai. Štai rugpjūčio 24 d. įvyko tradicinė šventė ,,Vasaros palydos Nemakščiuose‘‘. Bendruomenės santalkos ir RRKC Nemakščiuose parengtą projektą 3.000 eur. finansavo Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerija, kofinansavo 333, 33 eur. Raseinių savivaldybė. Organizuoto renginio tikslas – puoselėti kultūrinį paveldą, plėtoti tradicijas. Projektą vykdžiusių partneriai : Nemakščių seniūnija, Martyno Mažvydo gimnazija, kaimyninės bendruomenės. Tokios šventės gali vykti tik todėl, kad darbus dalijasi daugelis žmonių, vienoje ar kitoje srityje atskleidę savo gebėjimus. Štai Ramutės Jegnorienės audiniai traukė žiūrovus spalvomis, paties darbo sudėtingumu. Stasė Kėdavičienė, verpdama vilnas, parodė jaunajai kartai labai retai kur bematomą darbą. Zita Šaltė mokė velti iš vilnos patrauklius gaminius. Skaniuoju kastiniu su karštomis bulvėmis vaišino Aurelija Žalabinienė irArūnas Vaičys iš Mažosios Viduklės bendruomenės. Čirvinių blynų skoniu ir jų kepimo būdu viliojo Daiva Žyvatkauskienė. Norintieji pasipuošti tautiniu kostiumu galėjo ir nusifotografuoti ant platformos bei gauti įsimenančių nuotraukų. Senų liaudiškų žaidimų mokė Eglė Palubinskienė, iš gamtinių medžiagų pasigaminti liaudiškų instrumentų – Zigmas Jocius.
17 valandą nuo edukacijų žiūrovus ėmė traukti veiksmas scenoje. Čia jie klausėsi šimtmečio dainų šventės dalyvio folkloro ansamblio ,,Inkstiliuks“ , liaudiškos muzikos kapelos ,,Dobilas“ ,,Vėjūnės“ dainininkių iš Viduklės, grupės ,,Vartai“ iš Užvenčio. Didelėje renginio programoje dalyvavo ir savi meno mėgėjai: vokalistė Eglė Radžiutė, moterų dainininkių kolektyvas, ,,Nemakščių vyrai“ ir ,,Smiltės“ šokėjos.
Nuoširdžiausia padėka visiems, dirbusiems, parėmusiems finansiškai, kad didelė šventė ,,Vasaros palydos Nemakščiuose“ įvyktų. Pagarba kultūrinių renginių organizatorei Linai Andrulienei, savo rūpesčiu aprėpusiai viską, kas tą dieną vyko.

Nemakščių bendruomenės santalkos narė Živilė Lembutienė