text3406

Visos naujienos – pasirinkite laikotarpį:

image3004

Raseinių rajono vietos veiklos grupė „Raseinių krašto bendrija. Vytauto Didžiojo g. 1, 60149 Raseiniai. Kodas 300047565, mob. +370 615 29 225. El. p. vvgraseiniai@gmail.com

Birželio 29d. Paliepių kaime jau 15-ąjį kartą nuskambėjo tradicinė kaimo šventė ,,Kur gimėm, kur augom“, skirta Lietuvos dainų ir šokių šventei „Kad giria žaliuotų“ šimtmečiui paminėti.
Šiais metais šventė sukvietė ypatingai gausų būrį kraštiečių bei svečių. Dalyviai rinkosi vietoje, kupinoje ramybės ir dvasingumo, parkelyje, netoli senos medinės bažnyčios, kur šalimais ilsisi protėviai, su praeiviais sveikinasi medinis kryžius, o medžių šakos apsupa ir tarsi saugo visus susirinkusius.
Suorganizuotas šventinis žygis „Kada giria žaliuotų“ vedė gimto kaimo miško takais iki pat Lapkalnyje įsikūrusių, gėlynais nusėtų, praeitimi alsuojančių, išpuoselėtų kaimo sodybų, kur žygiuotojų laukė šių namų šeimininkai. Žygį praturtino miškuose aidinčios girios grožį, svarbą, ryšį su žmogumi apdainuojančios lietuvių liaudies dainos.
Prieš koncertinę šventės dalį bažnyčios varpai kvietė visus parapijos žmones pasimelsti už gyvus ir mirusius artimuosius, paprašyti savo gimtinei Dievo palaimos. Po šventų mišių visų susirinkusių laukė įvairios edukacijos, kurias organizavo Raseinių r. savivaldybės sveikatos biuras, Ariogalos ir Raseinių šaulių kuopos ir kiti edukacijų vedėjai. Susirinkusieji degustavo arbatžolių skonį, kartu su D. Žyvatkauskiene ant medinių iešmų kepė bandeles, vaišinosi A. Ramanausko gaminamu troškiniu, ragavo šventei skirtas vaišes, o mažieji šventės dalyviai džiūgavo batuto linksmybėmis ir saldžiais prekeivių skanėstais.
J. Gudavičiaus ir K. Sakalausko daina prasidėjusi koncertinė šventės dalis privertė suklusti ir susimąstyti. „Kur giria žaliuoja- ten mano namai“- tai žodžiai, kurie taip gražiai susiejo kaimo šventės „Kur gimėm, kur augom“ ir dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ idėjinę prasmę. RRKC Ariogaloje liaudiškų šokių kolektyvo „Sutartinis“ (vad. M. Kvietkuvienė) ir liaudiškos muzikos kapelos „Šaltinėlis“ (vad. V. Paulauskas) dainos ir šokio kompozicijos skleidė lietuviškumo vienybės jausmą, džiugino mūsų krašto kultūros tradicijomis. Tautiniu rūbu pasidabinę šventės vedantieji ( E.Aputytė, S.Klizaitė, A. Stašinskis) kvietė didžiuotis tautiniais raštais, nuostabia mūsų lietuviška kalba, daina, ir taip gražiai savo krašto tradicijas puoselėjančia jaunąją karta. Koncertinę šventės dalį puošė vaikų ir jaunimo atliekamos dainos. Programoje dalyvavo RRKC Ariogaloje dainos studios „Ario“ jaunieji atlikėjai: merginų ansamblis ir solistas D.Čepas. ( vad. V. Aputytė). Susikabinti rankomis ir skambiai kartu sudainuoti pakvietė, jau 17 metų Paliepių kaimo vardą garsinantis, RRKC Paliepiuose vokalinis moterų ansamblis bei R.Urbonienės ir V. Aputytės vokalinis moterų duetas ( vad. V. Aputytė) .Žiūrovus džiugino Vilkijos kultūros centro Saulėtekių laisvalaikio salės vokalinis ansamblis „Saulėtekėnai“ (vad. A. Mickutė.)
Jaukumu ir šiluma renginį pripildė mūsų krašto pasididžiavimas- poetas A.Vaičiulis. Didžiavomės ir kitais savo kraštiečiais Raseinių r. savivaldybės vicemeru J.Vazgiu, tarybos nariu L. Bielskiu ir kt. O atvykęs gausus garbingų svečių būrys iš viso rajono, savo sveikinimo žodžiais pripildė šventę dėmesiu ir pagarba.
Šventės metu plojimai skambėjo bendruomenės nariams, kurie savo darbščiomis rankomis ir geromis širdimis negailėdami jėgų, puoselėja savo kaimo grožį, aktyviai dalyvauja bendruomeniškoje veikloje, garsina savo kraštą ir taip prisideda prie kaimo gerovės.
Už nuopelnus savo kaimui, garbingos tautinės juostos buvo įteiktos kraštiečiams ir bendruomenės nariams: A.Vaičiuliui, J.Vazgiui, V.Stumbrai, P.Poškai, V. Aputytei. Suvenyrais apdovanojome konkurso “Dainuojanti pieva“ nugalėtojus, koncertinės programos dalyvius, kolektyvų vadovus, edukacijų ir šventės vedėjus.
Padėkas įteikėme kaimo bendruomenės “Paliepiai“ rėmėjams UAB „Linvida“ ( V. Račkui), medžiotojų klubui „Verdenė“ ( pirmininkui V. Rybeliui).
Plojimais dėkojome ir kitiems, prisidėjusiems prie šventės organizavimo.
Šventinės koncertinės programos pabaigoje žaliame kaimo parke tvyrojo ypatinga bendrystė. Sustoję , vieningai susikabinę rankomis, mylėdami bei didžiuodamiesi savo gimtine, šventės dalyviai sugiedojo J. Jakaičio sukurtą ir savo kraštui padovanotą Paliepių kaimo himną.
Toliau koncertą tęsė ir klasikinės muzikos sparnais skraidino, užburiančių balsų Andželos Mickutės ( sopranas) ir Giedriaus Paškevičiaus( tenoras) duetas. Po dueto pasirodymo išvydome visų lauktą ir mylimą lietuviškos estrados įžymų atlikėją Edmundą Kučinską, kurio koncertas suteikė galimybę išgirsti pamėgtas dainas, pasišokti, pasidžiaugti ir linksmai praleisti šventinį vakarą. Po gausių plojimų atlikėjui, šventėjė apsilankė GaMo meškutis ( Gabija Morkutė) , kuris linksminosi ir fotografavosi su visais dalyviais , o po to šokių vakarą tęsė puikūs jauni atlikėjai RRKC Ariogaloje „Ario“ dainos studijos trio: Eliza Aputytė, Skaistė Klizaitė ir Astijus Stašinskis . Jaunimas į šventę įnešė daug ryškių spalvų. Visi smagiai šoko, džiaugėsi ir negailėjo ablodismentų.
Tradicinė kaimo šventė ,,Kur gimėm, kur augom“, skirta Lietuvos dainų ir šokių šventei „Kad giria žaliuotų“ šimtmečiui paminėti pakvietė atsigręžti į žmogaus vertybes, priminė, kas suteikia mūsų tautai gyvybę, leido pasidžiaugti tradicijų savitumu, bendryste, pakylėjo dvasiškai ir emociškai.
Šventę organizavo kaimo bendruomenė „Paliepiai“ ir Raseinių rajono kultūros centras Paliepiuose.
Dėkojame pagrindiniams šventės rėmėjams LR ŽŪM, Raseinių r. savivaldybei,
informaciniams rėmėjams savaitraščiui „Alio Raseiniai“, „Raseinių naujienos“, Vytaliui Judickui už įamžintas šventės akimirkas, visiems prisidėjusiems ir dalyvavusiems. Vaida Aputytė Kaimo bendruomenės „Paliepiai“ pirmininkė