text3406

Visos naujienos – pasirinkite laikotarpį:

image3004

Raseinių rajono vietos veiklos grupė „Raseinių krašto bendrija. Vytauto Didžiojo g. 1, 60149 Raseiniai. Kodas 300047565, mob. +370 615 29 225. El. p. vvgraseiniai@gmail.com
                

Saulėtą vasaros dieną , rugpjūčio 10 dieną , sugužėjo , suvažiavo sveteliai į Kilupių kaimo bendruomenės kiemelį . Kas iš Vilniaus , kas iš Kauno , o daugiausiai tai mūsų rajone gyvenančių žmonių , kas po vieną , kas su visa šeima į šventę „Kur gimėm , kur augom“. Tai tradicine jau tapusi bendruomenės šventė . O kaip nepaminėti šios dienos , nes Kilupių bendruomenei dar ir jubiliejiniai – švenčia 5 metus savo gyvavimo . Šventės pradžia iškilminga – pakeliama bendruomenės vėliava , atidengiamas atminimo akmuo , skirtas čia gyvenusiems , gimusiems ir augusiems , gyvenantiems dabar ir ateities kartoms . Pirmą kartą sugiedamas himnas – skirtas Kilupiams , atminimo akmuo pašventinamas dalyvaujant klebonui Oskarui Petrui Volskiui ir papuošiamas ąžuolų vainiku – tai stiprybės simbolis , kad Kilupių bendruomenė ilgai gyvuotų ir tik geri atsiminimai apie ją sklistų ..Gyvenimas nestovi vietoje , jis skuba , lekia nesustodamas . Daug žmonių prisidėjo savo darbais , kad įamžinti kaimo atminimą , kad neišnyktų jo vardas , kad kaimas klestėtų , augtų . Pakviečiamos šeimos , kurių dėka šis įamžinimas atsirado , tai R. ir L. Petrauskų , I. ir V. Dobrovolskių , G. ir A. Gelžinių , L. ir R. Šalvaičių , jiems įteikiamos tautinės juostos su atminimo užrašu „Kilupiai „ . Tokią pat juosta apdovanota ir S. ir A. Vaitekūnų šeima , kurių dėka Kilupių bendruomenė turi himną . O kaip gražiai nuskambėjo daina „Ąžuolai žaliuos žemėj Lietuvos „ , dainavo sutartinai visi .
Taip iškilmingai prasidėjusi šventė , negalėjo baigtis ir toliau tęsėsi . Muzikinių kūrinių pynę mums atvežė dovanų kraštiečiai L. ir R. Petrauskai , jie atviliojo į savo gimtinę iš Trakų Vokės ansamblį „Vija“ , vadovaujamą Vaido Lengvinio , kuriame ir patys dainuoja . Buvome atliekamų romansų pakerėti ir nudžiuginti , ir labai džiaugėmės atlikėjų nuoširdumu ir paprastumu , jų susidomėjimu Kilupiais .
Susirinko didelis būrys svečių , bendraminčių . Savo apsilankymu mus pagerbė Lietuvos Respublikos Seimo narys Matas Skamarakas , Raseinių rajono savivaldybės vicemeras , Raseinių rajono kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkas ir Gėluvos kaimo bendruomenės pirmininkas Jonas Vazgys su žmona , Raseinių rajono tarybos narys ir Butkiškės kaimo bendruomenės pirmininkas Linas Bielskis , Raseinių rajono tarybos nariai Odeta Borkertienė , Andrius Bautronis ir Darius Ulickas , Raseinių VVG pirmininkė Irena Dapkuvienė su vyru , KB „Pagraja“ pirmininkas V.Lukošius su žmona , Pramedžiavos KB pirmininkė R.Bakutienė , Mirklių KB pirmininkė G.Andraitienė , Lenkelių KB atstovė A.Gargasienė , Verėduvos KB pirmininkė N.Aleknavičienė su būreliu bendraminčių , Didžiulių KB atstovės L.Matukaitienė ir A.Švedienė , Berteškių KB atstovė D.Lukenskienė , Ilgižių krašto KB pirmininkė A.Šablauskienė , Gėluvos kaimo seniūnaitė V.Šalvaitienė , Jurbarko rajono Juodaičių KB pirmininkas Z.Bunikis su bendraminčiais ir Kėdainių rajono Paaluonio KB pirmininkė R.Janulevičienė . Malonu , kad mus mažą bendruomenę taip pagerbia ir įvertina . Nuotaikingą ir įdomią viktoriną pravedė Raseinių rajono visuomenės centro atstovės , daug ir gražios atributikos su tautiškumu platino tautinių juostų pynėja M. Tautkienė . Mažieji vaikučiai buvo užimti batuto linksmybėmis .
Šiltus ir gausius svečių sveikinimus palydėjo Pramedžiavos kaimo kapelos muzikiniai kūriniai .
Kaimo šventėje pagerbėme jubiliatus , tvarkingai besitvarkančių sodybų šeimininkus , jaunas šeimas , kurie sulaukė šiais metais naujagimių , pasveikinome baigusius sėkmingai gimnaziją , pasveikinome ir pasiekusius aukštų pasiekimų mokyklose mūsų kaimo vaikučius ,palinkėjome sėkmingų startų į ateitį . Pasveikinome du mūsų kaimo vaikučius , kurie su nerimu žengs šiais metais nepažintu bendrystės keliu į pirmąją klasę. Šiuos visus sveikinimus palydėjo koncertinė programa atliekama merginų Agnės ir Raimondos iš Tytuvėnų .
Dovanos ir padėkos nesibaigė – dėkojome darbštuoliams , kurių dėka baigiamas įgyvendinti Lietuvos respublikos žemės ūkio ministerijos finansuojamas projektas „Kilupių kaimo bend-ruomenės viešųjų erdvių sutvarkymas „ , išdėti trinkelėmis takai , bus pastatyti treniruokliai . Padėka už šventinį tortą , kurio kūrėja I.Morkuvienė , už skanią girą K.Laucienei , už putotą alų – E. ir P. Luniv , už skanų troškinį kaimo seniūnaičio Aurimo komandai , padėka A.Vaitekūnui už nuoširdžią pagalbą , už šventės vedimą nuoširdi padėka V.Augustinavičienei ir Ž, Laucienei , už finansinę paramą ruošiant šventę dėkojome visiems , kurie prisidėjo, kad šventė būtų nuotaikinga ir smagi . Išskirtinė padėka už keptą stirną – Butkiškės medžiotojų bū-reliui , padėka medžiotojų būreliui „Gynėvė“ atstovams už troškinio pagardus .
Esame dėkingi Lietuvos Respublikos NMA , Raseinių rajono savivaldybei , Raseinių rajono VVG , Raseinių rajono Kultūros skyriaus darbuotojams , bendraminčiams Kaimų bendruome-nei „Pagraja“ ir išskirtinai- jos pirmininkui Vidui Lukošiui už bendradarbiavimą , patarimus , pagalbą .
Visi bendromis jėgomis , didelėmis pastangomis , sukūrėme tradicinę šventę „Kur gimėm , kur augom“ sau ir svečiams . Šventė buvo kupina geros nuotaikos , gerų emocijų , šypsenų , bend-ravimo , linksmo vaikučių juoko .
Visą vakarą mus džiugino atlikėjo Domanto koncertinė programa .Dar ilgai skambėjo muzika , niekas nesiskirstė , vaišinosi nuostabiu seniūnaičio troškiniu ir šiupiniu . O šventės kulminacija – Genės ir Aurimo Gelžinių skirti gražūs fejerverkai džiugino akį visiems dalyviams .
Tegul darna, ramybė , gerumas , skalsa ir sveikata visus Jus lydi visur ir visada , o blogis ir ne-gandos tegul neperžengia Jūsų namų slenksčio . Neatidėliokime susitikimų su gerais žmonėmis , artimaisiais , draugais , kaimynais , sakydami rytoj – nes rytojaus gali ir nebūti ,,,,
Baigiasi vasara . Jau ir rugpjūtis
Greit matuoja savo žingsnius ,
O aplink besibaigiančios pjūtys
Vakarienei sušaukia gandrus….
Dėkojame visiems suradusiems laiko pabūti drauge , pasidalinti prisiminimais ; kaip gera sugrįž-ti ten , kur esi laukiamas . Iki susitikimų kitais metais !

Kilupių bendruomenės pirmininkė Lina Šalvaitienė