text3406

Visos naujienos – pasirinkite laikotarpį:

image3004

Raseinių rajono vietos veiklos grupė „Raseinių krašto bendrija. Vytauto Didžiojo g. 1, 60149 Raseiniai. Kodas 300047565, mob. +370 615 29 225. El. p. vvgraseiniai@gmail.com

Rugpjūčio 4 d. nuo ankstaus ryto Paupio kaimas bruzdėjo ir dūzgė kaip bitės avilyje. O bendruomenės namuose ir kiemelyje darbo užteko visiems. Kas palapines statė, kas kėdes ir suolus nešė, edukacijoms vietas rengė, kas dar tik sūrius spaudė, o kas stalus dengė. Bendruomenės pirmininkė paskutinius nurodymus dalino. Visi laukė kasmetinės tradicinės Paupio kaimo šventės pradžios, kuri šiais metais buvo skirta Lietuvos dainų šventės 100 – mečiui paminėti ir atvykstančių svečių. Visi skubėjo, nes reikėjo suspėti į šv.Mišias Porciunkulės atlaidus. 12.30 val. Paupio Šv. Šeimos bažnyčios varpai sukvietė visus pasimelsti, paprašyti savo kraštui Dievo palaimos. Po šv. Mišių visi susirinkusieji buvo laukiami Paupio kaimų bendruomenės viešojoje erdvėje. Kur vyko audimo ir krepšių pynimo edukacijos, sūrių degustacija, vaikų piešinių konkursas. Ūkininkai siūlė savo produktus , medų ir sūrį. Audėja Ramutė Jagnorienė surengė savo pačios rankomis austų audinių parodėlę, taip pat visi galėjo pamatyti tikras audimo stakles. Juostų audėja Monika Tautkienė siūlė pasigrožėti gražiomis, spalvingomis tautinėmis juostomis ir jų įsigyti. Akį džiugino nuostabūs Viduklės kaimų bendruomenės moterų rankų darbo papuošalai ir kiti rankdarbiai. Mažieji džiaugėsi didžiuliu batutu ir saldžiais prekeivių skanėstais. Linksmieji poniai traukė karietą.
Prieš koncertinę šventės dalį visus pasveikino ir geros šventės palinkėjo Paupio parapijos klebonas Vytautas Paukštis. Į šventę atvyko Raseinių rajono savivaldybės tarybos narė Vida Ačienė, Raseinių rajono savivaldybės Viduklės seniūnijos seniūnė Daiva Ulinskienė, šventėje dalyvavo ir būrelis kitų rajono bendruomenių atstovų.
Su jubiliejiniu gimtadieniu buvo pasveikinta nemažas būrelis bendruomenės narių.
Pasibaigus pristatymams, kalboms ir sveikinimams atėjo akimirka, kurios visi laukė. Nuskambėjo pirmoji šventės daina, kurią atliko operos solistas Liudas Mikalauskas, vėliau prisidėjo dainininkė Vaida Genytė. Tai nuostabūs balsai padovanoją šio krašto žmonėms šventinį koncertą. Liudo Mikalausko ir Vaidos Genytės pasirodymui pasibaigus bendruomenės pirmininkė ir keletas narių, skambant melodijai ir žodžiams „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos..“ pasodino ąžuoliuką Lietuvos dainų šventės 100 – mečiui paminėti. Tuo šventė nesibaigė. Linksmybės tęsė ir aikštėje prie scenos pasirodė RRKC Nemakščiuose moterų šokių kolektyvas “Smiltė” vadovė Živilė Lembutienė.
Kadangi šventė įsibėgėjo, tai reikėjo ir pavalgyti. Tuo pasirūpino Loreta Navickaitė – Laurinaitienė. Išvirė skanų ir sotų troškinį, prikepė kibinukų, norintys galėjo arbatos ar kavos išgerti. Troškinio užteko visiems, buvo norinčių ir pakartoti. Pasisotinus vėl norėjosi pramogauti. Tad toliau skambėjo dainos mūsų kaime, mūs gimtinėj. Visas dainas išdainavo RRKC Viduklėje moterų kolektyvas “Vijūnė”, vadovė Ligita Matelienė, moterų kolektyvas “Ringė”, vadovė Gerda Lapinskaitė, skambias melodijas saksafonu padovanojo Giedrius Radčenko. Po to sekė virvės traukimas ir vakare šokti trypti kvietė Kęstutis iš Telšių.
Renginį finansavo Lietuvos respublikos ŽŪM. Prasidėjus 2024 m. Lietuvos žemės ūkio ministerija paskelbė apie galimybę bendruomenėms teikti paraiškas pagal keletą veiklos sričių. Paupio kaimų bendruomenė pasirinko trečiąją veiklos sritį – renginių organizavimas ir pateikė paraišką. Paraiška buvo peržiūrėta, įvertinta ir skirtos lėšos paraiškos projektui „ Čia – mūsų namai, čia skamba dainos mūs gimtinėj“. Prie projekto įgyvendinimo turėjo prisidėti savo lėšomis ir bendruomenė. Tačiau bendruomenė nevykdo gamybos ir neturi savų lėšų, todėl paramos prašė iš Raseinių rajono savivaldybės Kaimo plėtros programos ir gavo. Renginį rėmė UAB „ Raseinių žuvininkystė“. Bendruomenės partneriai ir padėją organizuoti renginį RRKC Viduklėje darbuotojai, RRKC (scena ir garso operatoriai).
Nuoširdžiai dėkojame pagrindiniam renginio finansavimo šaltiniui LR ŽŪM, rėmėjui Raseinių rajono savivaldybės administracijai, rėmėjui UAB“ Raseinių žuvininkystė“ , visiems kitiems prisidėjusiems finansiškai ir visaip kaip prie šventės organizavimo. Ačiū visiems mus palaikiusiems ir taip gausiai susirinkusiems į šventę.

    Paupio kaimų bendruomenės pirmininkė Danguolė Žyvatkauskienė