text3406

Visos naujienos – pasirinkite laikotarpį:

image3004

Raseinių rajono vietos veiklos grupė „Raseinių krašto bendrija. Vytauto Didžiojo g. 1, 60149 Raseiniai. Kodas 300047565, mob. +370 615 29 225. El. p. vvgraseiniai@gmail.com

 

Asociacija „Kaimo svetainė“ kartu su trimis partneriais: kaimų bendruomene „Betygala“, Lenkelių kaimo bendruomene ir kaimų bendruomene „Anžiliai“ pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Techninė pagalba“ veiklos sritį „Lietuvos kaimo tinklas“ įgyvendina projektą „KPP programos priemonių galimybės pareiškėjams ir gerosios patirties sklaida“.
Liepos 30 d. buvo suorganizuotas pirmasis po Joniškio rajoną išvažiuojamasis seminaras „Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos įgyvendintų projektų Joniškio rajone geroji patirtis“. Išvykę anksti ryte pirmiausia aplankėme Mekių kaimo bendruomenę. Čia jau mūsų laukė pirmininkas Gediminas Jančauskas su komanda ir Joniškio rajono vietos veiklos grupės projektų vadovė Nijolė su projekto administratore Rimante. Gediminas supažindino su Mekių bendruomenės įgyvendintais projektais: “Bendruomenės namų vandens, skirto maisto gamybai ir su tuo susijusiai įrangai, kokybės gerinimas”, „Gaminu pats“ ir „Mekių kaimo bendruomenės antro aukšto patalpų pritaikymas vaikų dienos centrui “. Jis pasidžiaugė pasiektais rezultatais, tačiau labiausiai jį džiugino tai, kad turi vandens valymo įrangą, kuri labia svarbi ne tik maisto gaminimui, bet ir vaikų dienos centrui. Nuvykę į Gaščiūnų kaimo bendruomenę mus pasitiko dvi bendruomenės aktyvistės Giedrė ir Teresa Lengvinienė. Čia visus labai sužavėjo patys bendruomenės namai. Išpuoselėta aplinka ir viduje skleidžiama aura tiesiog prašėsi dainuoti, o kaimų bendruomenės „Anžiliai“ narė, dainų autorė, atlikėja Lena Germanavičiūtė-Jegelienė lyg nujausdama atsivežė gitarą ir šiuose namuose atliko keletą kūrinių. Po dainų labai išsamiai aktyvi bendruomenės narė Teresa papasakojo bendruomenės istoriją ir bendruomenėje vykdomas veiklas. Giedrė supažindino su įgyvendintu projektu „Per tradicinius amatus verslumo link”. Projekto tikslas – gyventojų medžio gamybos darbų, audimo įgūdžių ir kulinarinio paveldo puoselėjimas ir ugdymas skatinant bendruomenės narių ekonominę veiklą. Dar aplankėme įkurtą amatų centrą kur eksponuojami senoviniai daiktai, įrankiai bei kt. rakandai.
Vėliau nuvykome į Pavirčiuvės kaime įsikurusią Mindaugių kaimo bendruomenę. Ten mus pasitiko linksmai nusiteikęs bendruomenės pirmininkas Kostas Joniškis. Vaišinantis kava, arbata pirmininkas pasakojo savo džiaugsmus ir rūpesčius. Bendruomenė įgyvendino ne vieną projektą, tai „Mindaugių kaimo bendruomenės namų atnaujinimas ir pritaikymas bendruomenės poreikiams“. Siekiant vietos bendruomenės gyvenimo kokybės gerinimo, didinant kaimo patrauklumą buvo atnaujinta bendruomenės namų stogo danga, pagerinta viešoji infrastruktūra. Ir dar vienas projektas- „Mindaugių kaimo bendruomenės ekonominės veiklos skatinimas“. Jo tikslas: sukurti Mindaugių kaimo bendruomenės materialinę bazę jaunimo poreikiams tenkinti, pagerinti esamų paslaugų kokybę, siekiant aktyvinti vietos jaunimą integravimuisi į bendruomeninę veiklą, didinant bendruomenės narių laisvalaikį ir užimtumą, įsigyta liofilizavimo įranga. Kostas bendruomenės vadovu išrinktas nuo 2002 metų, tai nuo pat Mindaugių bendruomenės įsikūrimo pradžios. Tai tikrai nemažai laiko atiduota bendruomenės veiklai ir dalelė atimta nuo šeimos. O, kad ji būtų ir toliau sėkminga palinkėjome jam sėkmės ir toliau aktyviai darbuotis bendruomenėje.
Nuvykus į Linkaičių kaimo bendruomenę pirmininkė Laura nustebino savo ryžtu ir atsidavimu bendruomenei. Jų bendruomenė paskutiniu projektu „Jaunatviškos sumanios erdvės“ sukūrė išmanią jaunimo erdvę, skatinančią jaunų žmonių užimtumą naujomis veiklomis, pasinaudojant išmaniomis technologijomis, diegiant tvarios, „žalios” aplinkos įpročius. 2018 m. įgyvendintas projektas „Materialinės bazės kūrimas, įtraukiant vietos gyventojus skalbti, džiovinti rūbus ir tvarkyti namus” buvo inicijuotas Žemės ūkio ministerijos konkurso „Krašto auksas“ nugalėtoja. Projekto tikslas – skatinti bendruomenės ekonominę veiklą mažinant socialinę atskirtį, parengiant vietos gyventojų buitinių darbų sąlygas, tobulinant socialinius įgūdžius su vietos gyventojais skalbti, džiovinti rūbus ir kitus tekstilės gaminius, tvarkyti buitį. 2019 m. įgyvendino dar vieną projektą „Materialinės bazės stiprinimas mažinant socialinę atskirtį įtraukiant vietos gyventojus pasiruošti maisto produktus kokybiškai ir greitai” kuris skirtas maisto ruošimui ir konservavimui. Įsigyta maisto ruošimo įranga ir katilas patalpų šildymui. 2021 m. įgyvendino projektą „ NVO jaunimo ir kitų bendruomenės narių įtraukimas į Linkaičių kaimo bendruomenės aplinkos tvarkymą ir priežiūrą“. Projekto tikslas: Linkaičių kaimo bendruomenės ekonominės veiklos skatinimas, sukuriant materialinę bazę, siekiant įtraukti vietos gyventojus, jaunimą į aplinkos tvarkymą, didinant jų užimtumą ir ugdant verslumo įgūdžius. Įsigytas žolės pjovimo traktorius, mulčiavimo rinkinys, šepetys – lapų rinktuvas.
Stupurų bendruomenės namuose mūsų laukė Lina Vyšniauskaitė ir Loreta Česnauskienė, kurios pristatė ne vieną projektą. Pirmasis mus pasitiko lauko erdvėje. Tai „Žaidimų ir laisvalaikio erdvės įrengimas Stupurų kaimo bendruomenėje“. Šiuo projektu įsigyta kompleksinė lauko žaidimų aikštelė, balansinės supynės, spyruokliukas – šuniukas, karuselė, suoliukas su porankiu, šiukšliadėžė. Kitą projektą „Produktų apdirbimas skatinant ekonominę veiklą“ pristatė su filmuota medžiaga ir jis patiko labiausiai. Visi buvome sužavėti bendruomenės aktyvumu ir verslumu. Vieni kepa, kiti siuva, treti daržoves, vaisius, prieskonius, o kas įdomiausiai, tai, kad valgomus plombyrinius ledus liofilizuoja. Kitas projektas „Kaimiškos virtuvės tradicijos naujai“ skirtas bendruomenės nariams užsiimti kulinarija, konditerija, ruošti vaišių stalą bendruomeninių švenčių metu, taip pat užsiimti su vaikais ir mokyti virtuvės subtilybių edukacinių užsiėmimų metu. Virtuvine įranga gali naudotis visi Stupurų kaimo bendruomenės nariai.
Išvažiavome visi pasisėmę gerų įspūdžių ir idėjų. Buvo suteikta galimybė „pasisemti“ gerosios patirties, o taip pat skleisti visiems informaciją, kaip galima įgyvendinti daug įdomių projektų.
Labai ačiū Joniškio rajono vietos veiklos grupės administravimo vadovei Nijolei Valuckienei ir jos komandai už aplankyti pasiūlytus projektus.